Opleiding lagertechniek SKF

Onjuiste montage en/of onjuist onderhoud zijn voorbeelden die zorgen voor vroegtijdige lageruitval. Alles valt of staat met een gedegen basiskennis van lagers. De opleiding lagertechniek is een onmisbare basisopleiding voor technici die dagelijks te maken hebben met lagers.

Tijdens de opleiding leren de deelnemers alles wat belangrijk is bij het gebruik van lagers, bijvoorbeeld het herkennen van de verschillende lagertypes en –aanduidingen. Door middel van praktische oefeningen wordt er uitgebreid aandacht besteed aan montage, demontage en het smeren van lagers.  

 

Onderdeel montage en demontage

In dit onderdeel van de opleiding maakt u kennis met verschillende montage- en demontagemethoden. Deze bepalen namelijk of uw lagers de beoogde levensduur behalen of vroegtijdig zullen uitvallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mechanische- en hydraulische methode en inductieverwarming. Deze module bestaat uit een theoretisch alsmede een praktisch deel, waarbij u de methoden zelf aan de hand van diverse lageropstellingen kunt toepassen.

 

Onderdeel lageraanduidingen

Begrippen als belasting, wentellichamen, draagvermogen, toerental en speling vormen de basis van de lagertechniek en deze worden dan ook uitvoerig behandeld. Daarnaast maken de deelnemers kennis met de opbouw van het ISO-coderingsstelsel. De verschillende typen lagers wordt uitgebreid behandeld. Daarnaast zien de deelnemers hoe de verschillende lagers zijn opgebouwd en hoe specifieke kenmerken deze geschikt maken voor verschillende applicaties.

 

Onderdeel lagersmering

In deze module maken de deelnemers uitgebreid kennis met vet- en oliesmering. Daarnaast wordt er de hoe en waarom van smering geleerd: scheiding van oppervlakken, keuze van de vereiste viscositeit, fysische en chemische kenmerken van smeermiddelen, levensduur van een smeermiddel, invloed van externe elementen (toerental, temperatuur, vochtigheid, verontreinigingen), concrete problemen verbonden aan de smering (zoals de keuze van het smeermiddel), berekening van de vereiste hoeveelheid (begin- van nasmeerhoeveelheid, interval, olieverversing), lagerhuisafdichting, smeergereedschap, smeerprocedures en centrale smeersystemen.

 

Praktische informatie

Tijd

08:30 – 16:30 (let op! Dit betreft een 2 daagse cursus!)


Cursisten

Maximaal 10


Data

woensdag 13 & donderdag 14 maart 2019

woensdag 9 & donderdag 10 oktober 2019


Kosten

€ 770,- ex. BTW


Artikelcode

SAN-SLA


Locatie

Sanders Bleiswijk

opleidingen-skf