#

Gereedschap om vroegtijdig lageruitval te voorkomen

Introductie van de levenscyclus van een lager

Elk lager heeft een bepaalde levensduur. Onderzoek heeft echter aangetoond dat om verschillende redenen niet elk lager deze bereikt. Belangrijke fasen die een grote invloed hebben op de levensduur van een lager kunnen worden geïdentificeerd gedurende de levenscyclus van het lager. Deze fasen zijn de selectie en aankoop van een lager, de montage, de smering, de uitlijning, conditiebewaking en de demontage.

De fasen in een lagerlevenscyclus zijn uiterst belangrijk voor het maximaliseren van de levensduur van het lager. Door het selecteren van het juiste lager voor de toepassing, het toepassen van de juiste onderhoudspraktijken en het gebruik van het juiste gereedschap, kunt u de levensduur van uw lager aanzienlijk

verlengen, het energieverbruik verminderen, de productiviteit en efficiëntie van de installatie verhogen en de gezondheids- en veiligheidsomgeving aanzienlijk verbeteren door minder ongelukken en een overeenkomstige vermindering van het resulterende ziekteverzuim.

Belangrijkste oorzaken van vroegtijdig lageruitval

Slechte montage

Ongeveer 16% van alle voortijdige lagerdefecten wordt veroorzaakt door een slechte montage (meestal overmatige of verkeerd toegepaste kracht...) en onderhoudspersoneel dat niet op de hoogte is van de beschikbaarheid van het juiste gereedschap. Individuele installaties kunnen mechanische, hydraulische of warmtetoepassingsmethodes vereisen voor een correcte en efficiënte montage of demontage. Professionele montage, met behulp van gespecialiseerde gereedschappen en technieken, is een positieve stap in de richting van het bereiken van een maximale inzetbaarheid van de machine.

Slechte smering

Hoewel ‘sealed-for-life’ lagers kunnen worden gemonteerd en vergeten, wordt zo’n 36% van de voortijdige lagerdefecten veroorzaakt door een onjuiste specificatie en onvoldoende toepassing van het smeermiddel. Onvermijdelijk zal elk lager dat niet goed gesmeerd is lang voor zijn normale levensduur defect raken. Omdat lagers meestal de minst toegankelijke onderdelen van machines zijn, wordt het probleem vaak verergerd door onjuiste smering.

Verontreiniging

Een lager is een precisiecomponent die niet efficiënt zal werken tenzij zowel het lager als zijn smeermiddelen geïsoleerd zijn van vervuiling. En aangezien afgedichte lagers in kant-en-klare varianten slechts een klein deel van alle gebruikte lagers uitmaken, wordt minstens 14% van alle voortijdige lagerdefecten toegeschreven aan verontreinigingsproblemen.

Vermoeiing

Wanneer machines worden overbelast of wanneer er sprake is van wijzigende belastingen als gevolg van verkeerd onderhoud, hebben de lagers te lijden onder de gevolgen, wat resulteert in 34% van alle voortijdige lagerdefecten. Plotselinge of onverwachte defecten kunnen ook worden voorkomen, aangezien verwaarloosde of overbelaste lagers ‘early warning’-signalen uitzenden die gemakkelijk kunnen worden gedetecteerd.

De 6 fases van de levenscyclus van een lager

De 6 fases zijn als volgt:

●   Selecteren en kopen van een lager
●   Montage
●   Smering
●   Uitlijning Demontage
●   Basis Conditie bewaking
●   Demontage

1. Het selecteren en kopen van de juiste lagers
Elke dag, overal ter wereld, draaien er machines om ons leven te vergemakkelijken. En om al deze machines draaiende te houden, hebben ze goed onderhoud nodig. Maar als onderhoudsexpert... hoe weet u welke machines onderhouden moeten worden? En net zo belangrijk, wat is de juiste manier om ze te onderhouden? Je weet dat het lager het hart van de machine is. Maar elk lager heeft een bepaalde levensduur. Onderzoek heeft echter aangetoond dat, om verschillende redenen, niet elk lager dit bereikt. Principes van de keuze van de wentellagers Bij het selecteren van lagers voor welk doel dan ook, wilt u uiteindelijk zeker zijn van het bereiken van het vereiste prestatieniveau van de apparatuur, en duurzaamheid, tegen de laagst mogelijke kosten. Er zijn belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden bij het bepalen van de noodzakelijke specificatie voor een toepassing. Om u te helpen deze sleutelfactoren te evalueren, bieden wij u onze aanbevolen selectieprocedure aan, evenals ondersteunende informatie en voorbeelden.
Voor meer informatie neem even kijkje bij de sectie: lagertechniek.

2. Montage
De juiste montage van een lager om de levensduur van uw lager te verlengen. Ongeveer 16% van alle voortijdige lagerdefecten zijn het gevolg van een slechte montage of het gebruik van verkeerde montagetechnieken. Door de juiste montageprocedure voor uw toepassing te kiezen, kunt

u de levensduur van uw lager verlengen en de kosten als gevolg van voortijdige lagerdefecten verminderen, evenals mogelijke bredere schade aan de roterende apparatuur.

3. Smering doet er echt toe.
Maar weet je hoeveel? Een correcte smering van de lagers is een essentiële stap in het bereiken van de levensduur van het lager. 50% van het vroegtijdig lageruitval is het gevolg van slechte smering en/of vervuiling. Onjuiste smering veroorzaakt zowel hoge onderhoudskosten als gezondheids- en veiligheidsproblemen als gevolg van gladde werkvloeren of moeilijk bereikbare plaatsen. Het is belangrijk om vet te selecteren dat geschikt is voor de toepassing van het lager en om de juiste hoeveelheid aan te brengen voordat het lager in gebruik wordt genomen. Tijdens het gebruik zal het lager periodiek opnieuw gesmeerd moeten worden. De juiste hoeveelheid van het juiste vet in de juiste intervallen is essentieel voor het bereiken van optimale prestaties van het lager en een maximale levensduur. Het gebruik van handmatige nasmering is gebruikelijk, maar continue nasmering biedt vele voordelen. Continue nasmering kan worden uitgevoerd met behulp van automatische smeertoestellen, die zorgen voor een consistentere, nauwkeurigere en verontreinigingsvrije vettoevoer.

4. Nauwkeurige as-uitlijning doet er echt toe
Het is een feit. De verkeerde uitlijning van de assen draagt in belangrijke mate bij aan de roterende machinebreuken. Het nauwkeurig uitlijnen van assen kan een groot aantal van dergelijke storingen voorkomen en ongeplande stilstand, die kan leiden tot productieverlies, verminderen. SKF TWIM15 lager-verwarmer SKF TMFT 36 slagbussenmontageset SKF lager demontage hydraulische trekkers. IP PartnerNieuws - voorjaar 2021 / 04 17 In de huidige uitdagende omgeving van kostenverlaging en optimalisering van bedrijfsmiddelen is de noodzaak van nauwkeurige asuitlijning groter dan ooit. Een van de meest voorkomende redenen voor ongeplande stilstand van machines met riemaandrijving is een verkeerde uitlijning van de riemschijven. Een verkeerde uitlijning van de schijven kan de slijtage van schijven en riemen doen toenemen, evenals de toename van ongewenst geluid en trillingen die kunnen leiden tot ongeplande stilstand van machines. Een ander neveneffect van verhoogde trillingen kan voortijdige uitval van lagers zijn.

5. Basisconditiebewaking
Om een lange levensduur van de lagers te garanderen, is het belangrijk om de toestand van de machines en de lagers tijdens het gebruik te bepalen. Met een goed voorspellend onderhoudsprogramma zal uw onderhoudspersoneel niet langer in de brandbestrijdingsmodus staan, zal de stilstandtijd van de machine worden verminderd en zullen de totale onderhoudskosten dalen. Om u te helpen de maximale levensduur van uw lagers te bereiken, heeft SKF een breed scala aan instrumenten ontwikkeld voor het analyseren van de kritische bedrijfsomstandigheden die van invloed zijn op het lager en de machineprestaties.

6. Demontage van een lager
Bij het demonteren van de lagers moet erop worden gelet dat andere machinecomponenten, zoals de as of het huis, niet worden beschadigd, omdat schade het rendement en de levensduur van de machine in gevaar kan brengen. Voor afzonderlijke toepassingen kunnen mechanische, thermische of hydraulische demontagemethoden en -gereedschappen nodig zijn om de lagers veilig, correct en efficiënt te kunnen demonteren.

Wat kan de volgende stap zijn?

Maintenance Assessment is een SKF-benadering die het mogelijk maakt om op een eenvoudige manier een gedetailleerde beoordeling te maken van de onderhoudskennis en -processen van uw bedrijf.

De gebieden omvatten alle fases van de lager-levenscyclus. We beoordelen de beschikbaarheid van de juiste tools in uw werkplaats, die nodig zijn voor het onderhoud van uw specifieke machines of applicaties.

Om u te helpen bij het verbeteren, levert de beoordeling een rapport op expertniveau waarin uw sterke en zwakke punten in de onderhoudsprocessen worden belicht. Het beoordelingsrapport bevat informatie over best practices en een lijst met toepasbare (SKF) onderhoudsoplossingen, -diensten en -trainingen.

Neem voor informatie contact op met uw accountmanager bij IP Sanders.

Gereedschap om vroegtijdig lageruitval te voorkomen

Met een account kunt u makkelijk en snel bestellen, een overzicht van uw bestellingen en uw gegevens inzien.

Sluiten