#

Afdichtingen voor voedsel en dranktoepassingen

Het kiezen van de beste afdichtingsoplossing kan een grote technische uitdaging zijn. Die uitdaging wordt steeds groter als afdichtingen worden gebruikt in de levensmiddelenindustrie. In deze industrie moet rekening gehouden worden met veel factoren die een rol spelen in de toepassing van de afdichting of het gebruikte materiaal.

De productie en verwerking van voedingsmiddelen en dranken vereist een hoge mate van hygiëne. De materialen die in deze apparatuur worden gebruikt mogen geen chemicaliën in de levensmiddelen afgeven en mogen niet worden beïnvloed door ingrediënten smaakabsorptie/-overdracht. Ook moeten ze lekken of andere storingen voorkomen die producten aan verontreiniging kunnen blootstellen. Overal ter wereld zijn normen vastgesteld die regelen welke grondstoffen zijn goedgekeurd voor voedsel- en dranktoepassingen, maar deze kunnen per regio verschillen. Bovendien moeten afdichtingsmaterialen, die in het productieproces worden gebruikt, bestand zijn tegen agressieve media zoals reinigingsmiddelen, vetten en extreem hoge en lage temperaturen. Om een stappenplan op te stellen voor degenen die betrokken zijn bij het selectieproces, zijn hier vijf gouden regels om rekening mee te houden bij het selecteren van afdichtingsoplossingen voor voedsel- en dranktoepassingen.

Afdichtingen die betrouwbaar zijn voor het afdichten van flenzen in Continue processen, zoals Tri-Clamp® seals, zijn ideaal voor apparatuur die wordt gebruikt in de voedingsmiddelen-, dranken- en farmaceutische industrie.

1. WAAR WORDT DE AFDICHTING GEBRUIKT?

Voordat u andere vragen stelt, moet dit vraag nummer één zijn. De huidige wereldwijde industrie ontwerpt producten voor meerdere markten en diverse normen voor regelgeving wat een uitdaging kan zijn om te certificeren. Het is dus belangrijk om zo vroeg mogelijk in het traject alle details te kennen waar het product wordt toegepast en aan welke regelgeving het moet voldoen. Om de veilige consumptie van voedsel te garanderen moet het ontwerp en de materiaalsamenstelling van de afdichtingen voldoen aan wettelijke vereisten, zoals de

Europese EU (VO) 1935/2004, de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) §177.2600 of de Chinese GB 4806 en GB 9685. Tegelijkertijd moeten de afdichtingscomponenten soms ook voldoen aan de hygiënische ontwerpnormen van

de EHEDG (European Hygienic Engineering and Design Group). De GB 4806- en GB 9685-normen die in China worden gebruikt voor voedsel- en dranktoepassingen verschillen van relevante Amerikaanse en EU-regelgeving. De toelatingen voor ingrediënten die in een afdichting kunnen zitten, die in contact mogen komen met een product zoals vermeld in de GB 9685-norm, verschillen aanzienlijk per land of per regio.

2. AAN WELKE VLOEISTOFFEN/VOEDINGSMIDDELEN WORDT DE AFDICHTING BLOOTGESTELD?

Hoewel deze vraag eenvoudig klinkt, gaat het antwoord meestal veel verder dan alleen het identificeren van het product dat wordt vervaardigd. Langdurige blootstelling aan bepaalde ingrediënten kan de prestaties van de apparatuur negatief beïnvloeden als de juiste afdichtingsmaterialen niet worden gebruikt. Zuivelproducten zoals melk en ijs, plus bepaalde oliën, vereisen vaak verschillende soorten afdichtingsmaterialen voor prestaties en naleving van de regelgeving. De productie van koolzuurhoudende frisdranken en andere gearomatiseerde dranken bevatten vaak geconcentreerde siropen die zeer zuur en agressief kunnen zijn. Bovendien moet de mogelijkheid van smaakoverdracht met bepaalde producten worden overwogen, hetzij tijdens het productieproces, hetzij op het punt van aankoop voor consumptie. Frisdrankfabrikanten hebben bijvoorbeeld zelden aparte, speciale productielijnen voor elke smaak van drank die ze produceren. In plaats daarvan zal een lijn gedurende een bepaalde tijd werken met het doseren van één dranksmaak, voordat deze wordt gestopt en schoongemaakt om over te schakelen naar een andere smaak. De afdichtingsmaterialen die op dergelijke lijnapparatuur worden gebruikt, moeten bestand zijn tegen smaakabsorptie om niet alleen kruissmaakverontreiniging te voorkomen, maar ook om de tijd te verminderen die een productielijn nodig heeft om stil te blijven staan voor reiniging tussen smaakverschuivingen.

Bovendien moeten ook de soorten reinigings- en ontsmettingsmiddelen die betrokken zijn bij het productieproces van bepaalde producten worden overwogen, samen met de frequentie en duur van het reinigingsproces zelf. Zelfs wanneer apparatuur slechts kort wordt blootgesteld aan ontsmettende chemicaliën, zijn de chemicaliën en/of het reinigingsproces meestal basisoplossingen en kunnen ze zeer agressief zijn.

3. WAT WORDT ER VAN DE AFDICHTING VERWACHT?

Om de juiste afdichtingsoplossing te selecteren, is het belangrijk om te weten wat de afdichting precies moet doen. Die analyse gaat verder dan het onderzoek van alleen bestendigheid en productspecificaties.
Wordt de afdichting statisch toegepast, zoals b.v. een o-ring?
Of is er sprake van een dynamische beweging en moet de afdichting functioneren onder hoge dynamische belasting (rotatie of translatie)?
Hoe flexibel moet het product bijvoorbeeld zijn bij lage temperaturen?
Wordt de afdichting gebruikt op een vulsysteem, een pomp, een klep of een mixer?

Eén gemeenschappelijk materiaal is mogelijk niet de beste oplossing voor elke afdichting in uw toepassing. Werken met een leverancier die een breed portfolio aan oplossingen biedt, kan de beste keus zijn om ervoor te zorgen dat u tal van opties voor uw posities kunt bekijken.

4. BLOOTSTELLING AAN TEMPERATUUR, ZOWEL HOOG ALS LAAG

Als het gaat om de temperatuuromstandigheden waarin voedsel en dranken worden verwerkt, moeten beide uitersten in overweging worden genomen. Verhoogde temperaturen zullen meestal chemische reacties en materiaalveroudering versnellen. Stoom die in het sterilisatieproces wordt gebruikt, is vaak agressiever dan het voedsel- of drankproduct zelf. Daarom moet bij de materiaalbestendigheid rekening worden gehouden met de werkelijke temperatuuromstandigheden die van toepassing zijn.
Aan de andere kant van het temperatuurspectrum kunnen extreme koude temperaturen ervoor zorgen dat afdichtingen broos worden en scheuren, wat leidt tot storingen en mogelijke verontreinigingsproblemen. Bovendien kunnen lage bedrijfstemperaturen een grote invloed hebben op dynamische afdichtingen die binnen een toepassing moeten kunnen buigen en bewegen.

5. VERWACHTINGEN VAN DE KLANT

Zelfs wanneer verschillende bedrijven vergelijkbare producten produceren en soortgelijke condities in hun processen gebruiken, kan elke bedrijf andere verwachtingen hebben als het gaat om afdichtingsprestaties. Hoe definieert u de levensduurprestaties? Wat beschouwt u als zware omstandigheden? Waar bent u eerder problemen tegengekomen? Hoe is uw productie- en reinigingsschema en met welke producten?

Afdichtingsoplossingen die een langere levensduur bieden of die kunnen worden gebruikt in wereldwijde toepassingen in verschillende regio’s, kunnen een hoger prijskaartje hebben, maar de voordelen kunnen opwegen tegen de kosten op lange termijn. Er hoeven mogelijk minder verschillende materialen niet te worden gecertificeerd en gevalideerd als er wereldwijd voor 1 compound wordt gekozen.

Bent u eventueel bereid om meer te investeren in een duurzamere oplossing?                                                                            Wordt het product vervangen bij een preventief onderhoud, of wordt het vervangen bij calamiteiten? De kosten van analyse en vervanging zijn vaak vele malen hoger dan de kosten van het product zelf.

Afdichtingen gemaakt van materialen die uitstekende prestaties leveren in stoom, warm water en in veel alkalische oplossingen en zuren, zoals die gemaakt van Fluoroprene® XP, zijn een must voor gebruik in voedsel- en drankverwerkingstoepassingen.

MEER WETEN?

Wilt u meer informatie over afdichtingen ?

Neem dan contact op met uw accountmanager bij IP Sanders of via: contact met IP Sanders

Uiteraard kunt u zich voor afdichtingen ook hier oriënteren: afdichtingen

Afdichtingen voor voedsel en dranktoepassingen

Met een account kunt u makkelijk en snel bestellen, een overzicht van uw bestellingen en uw gegevens inzien.

Sluiten