#

De smeeraudit: effectief smeerbeheer in slechts enkele stappen.

Hoe groot of klein een productiefaciliteit ook is, in elke industrie is smering van cruciaal belang voor de prestaties van het machinepark. Wanneer vaak meer dan 40% van de onderhoudskosten verband houdt met een slechte smering, dan is een goed functionerend systeem van smeerbeheer van cruciaal belang. De juiste hoeveelheid van het juiste smeermiddel met de juiste intervallen is essentieel voor maximale prestaties van de toepassing en een maximale levensduur.

Effectief smeerbeheer bereikt u met het implementeren van een smeeronderhoudsprogramma dat wordt uitgevoerd in vijf simpele stappen, te beginnen met een smeeraudit. Door het smeer-onderhoudsprogramma op te splitsen in vijf afzonderlijke delen, blijft alles overzichtelijk en kan het ook in alle rust worden geïmplementeerd zonder het overzicht te verliezen.

SMEERAUDIT
Tijdens een smeer-audit wordt uw volledige machinepark binnen de gehele productiefaciliteit in kaart gebracht, inclusief alle smeerpunten. Maar niet alleen worden de smeerpunten in kaart gebracht, ook wordt er gekeken naar onder- en over smering (te weinig of te veel smeren). Daarnaast volgt er een grondige analyse van de huidige smeermiddelenvoorraad en de gebruikte toepassingen.

Een uitgebreide kijk op de toegepaste bestaande smeermethoden, zowel handmatig als middels halfautomatische of volautomatische smeersystemen, maken ook deel uit van de smeer-audit. Tot slot analyseren we samen met de opdrachtgever de huidige (smeer)onderhoudsintervallen en de daarbij gebruikte administratieve systemen.

INZICHTELIJK MAKEN VAN VERKEERDE TOEPASSINGEN EN MOGELIJKE RISICO’S
Verkeerd gebruik van smeermiddelen, bijvoorbeeld overmatig gebruik, kan zeer schadelijk zijn voor uw machines en is minstens even erg als te weinig of zelfs niet smeren. Een gevolg is een te hoge druk in de lagers, lekkages bij afdichtingen en sterke vervuiling van omliggende componenten die het daardoor kunnen begeven. Door het inzichtelijk maken van dergelijke situaties, kunnen we maatwerk oplossingen hiervoor aandragen, bijvoorbeeld door het toepassen van automatische smeerpotten of smeersystemen, kalibratie van bestaande systemen en/of het toepassen van real-time monitoring systemen.

BEPALEN VAN DE JUISTE SMEERMIDDELEN
Ervoor zorgen dat de juiste smeermiddelen worden toegepast lijkt een logische opmerking, maar de praktijk wijst vaak anders uit. In de loop van de jaren worden er nogal eens alternatieven ingezet door de eindgebruiker of zelfs door de leverancier of fabrikant van het betreffende smeermiddel. Soms kan dit een verbetering zijn, maar lang niet altijd! Door alle smeerpunten in kaart te brengen en de specificaties van de fabrikant te controleren, kunnen we de smeerpunten voorzien van een label met het asset-identificatienummer en de juiste smeermiddel informatie.

BEPALEN EN DOCUMENTEREN VAN DE HOEVEELHEID EN INTERVAL OP ELK SMERINGSPUNT
Nadat de juiste smeermiddelen voor elk smeerpunt zijn bepaald, wordt de hoeveelheid en de interval voor het betreffende smeerpunt vastgelegd. Dit is uiteraard een belangrijk punt binnen het smeerbeheer om onder- en oversmering te voorkomen. We zorgen er dan ook tevens voor dat de aanwezige automatische smeersystemen en vetspuiten op de juiste wijze worden gekalibreerd, zodat mogelijke problemen hiermee worden geëlimineerd.

‘Efficiënte smering verlengd de levensduur van uw machines’

Lincoln, onderdeel van SKF, is leverancier van handmatige en volautomatische smeersystemen en diverse smeergereedschappen. Voor vrijwel iedere toepassing heeft men wel een oplossing.

IMPLEMENTATIE IN HET ONDERHOUDSSYSTEEM
De laatste stap binnen effectief smeerbeheer is de implementatie van alle voorgaande punten binnen het onderhoudssysteem van de opdrachtgever. Zodra het  smeerbeheerprogramma is vastgesteld, kunnen de smeerpunten en procedures in het bestaande systeem worden opgenomen, zodat werkorders automatisch worden gegenereerd wanneer de volgende smering op elk individueel smeerpunt moet plaatsvinden.

Ook het fysiek herinrichten van de smeermiddelenopslag is onderdeel van de implementatie. Dit geldt zowel voor de grotere opslagplaatsen met vaten en drums, als voor de voorraadkasten met kleine handzame verpakkingen, zoals kokers, blikken, flacons en spuitbussen. Alles wordt zo overzichtelijk mogelijk gerangschikt en voorzien van de juiste coderingen op de stellingen en schappen. Uiteraard wordt hierbij ook rekening gehouden met milieutechnische en veiligheidseisen “zijn er lekbakken aanwezig en hebben deze ook voldoende capaciteit?

Is de ventilatie en de brandveiligheid op orde? Kunnen de voorraadkasten afgesloten worden en voldoen deze aan de geldende normen?

IP IndustriePartner werkt al vele tientallen jaren samen met diverse toonaangevende leveranciers in de smeermiddelensector. Ook hebben we zelf veel ervaring met het toepassen van smeermiddelen voor “door ons geleverde producten en projecten. Die ervaring en knowhow zetten we vervolgens in om onze klanten te helpen met het realiseren van een geoptimaliseerd smeerbeheer en de bijpassende milieudoelen.

SMEER-AUDIT
Wilt u een smeer-audit aanvragen of extra informatie over smeerproducten ?

Neem dan nu contact met ons op via contact.

‘Smeerbeheer is in de papierindustrie al heel lang een belangrijk onderdeel van het bedrijfsproces, maar dit geldt niet voor alle industrieën’

De smeeraudit: effectief smeerbeheer in slechts enkele stappen.

Met een account kunt u makkelijk en snel bestellen, een overzicht van uw bestellingen en uw gegevens inzien.

Sluiten